Hydroponics Europe Lettuce

Hydroponics | Duurzaam thuis kweken

Er zijn veel voordelen aan hydroponics het duurzaam thuis kweken van je eigen planten. Hierbij wordt de plant direct op het water gekweekt, waarbij het gebruik van aarde dus overbodig wordt. De voedingstoffen zijn opgelost in het water waardoor deze veel efficiënter opgenomen kunnen worden, en de planten daardoor sneller groeien. Binnen no-time komt daarmee je eigen basilicum, rode peper of tomatenplant binnen handbereik. In de woonkamer, op het balkon of in de achtertuin, in iedere woning is plaats voor hydroponics. Naar de supermarkt gaan voor jouw verse kruiden wordt daarmee straks overbodig. En goed nieuws: het kost je heel weinig moeite!

Hydroponics Europe Lettuce

1. Minder water verbruik

Wie kent er niet iemand die alle planten dood laat gaan omdat ze geen water krijgen? Dat is nu verleden tijd. Hydroponics systemen verbruiken veel minder water en zijn daarmee een stuk gemakkelijker in gebruik. Bij hydroponics bevindt het water zich in een gesloten systeem, waardoor er geen verlies van water plaats vindt via de bodem of door verdamping. Studies die hiernaar gedaan zijn wijzen uit dat hydroponics circa 90% minder water gebruikt dan tuinieren met aarde.

Hydroponic Europe Farming

2. Duurzaam: minder transport naar jouw bord

Groenten en fruit die je in de supermarkt koopt zijn daar gekomen door middel van het transport met vrachtwagens of vrachtschepen. Of het nu bloemkool is uit Spanje, tomaten uit Italië, of zelfs sla uit een Nederlandse kas, transport gaat altijd gepaard met CO2 uitstoot. Hydroponics maakt duurzaam thuis kweken van jouw planten mogelijk doordat er geen transport meer nodig is. Direct vanuit jouw woonkamer of balkon naar het bord. Dat klinkt als een duurzame toekomst.

Hydroponics Duurzaam thuis kweken

3. Minder Landgebruik

Landbouwgrond is wereldwijd schaars en het aanleggen van nieuwe landbouwgronden is de belangrijkste oorzaak voor ontbossing wereldwijd, onder andere van het Amazone regenwoud. Wanneer je zelf thuis eten kweekt wil dat dus zeggen dat er geen landbouwgrond nodig is voor alles wat je zelf kweekt in jouw hydro systeem! Hydroponics kan overal worden toegepast van de woestijn, tot op de 20ste verdieping van een flatgebouw. Er zal dus veel minder land gebruik nodig zijn dan met traditionele landbouw.

Hydroponic Europe Tomato Farming

4. Beter voor de bodem

Bij traditionele landbouw is er veel te doen rondom het uitputten van de grond en het gebruik van kunstmest wat ervoor zorgt dat de bodem minder vruchtbaar wordt na een langere periode. Hydroponics scheidt het kweken van planten van de bodem waardoor de meststoffen niet meer in de aarde terecht komen, maar allemaal ten goede komen aan het groeien van de plant. Zo wordt het milieu niet belast en kunnen de planten toch optimaal groeien.

Hydroponics Duurzaam thuis kweken

5. Minder Bestrijdingsmiddelen

In de traditionele landbouw worden verschillende producten gebruikt om de plant te beschermen tegen plagen zoals insecten, onkruid of schimmels. Deze pesticiden en herbiciden komen vervolgens in het milieu terecht waardoor ze niet alleen de planten en dieren bestrijden waar ze tegen bedoeld zijn, maar ook schade aan kunnen richten aan de natuur. Bij hydroponics zijn herbiciden geheel overbodig omdat er geen andere planten groeien in het systeem en insecticiden zijn vaak ook niet nodig omdat de planten binnen groeien waardoor ze beschermd zijn van plagen in de vorm van insecten.  Zeker bij het thuis kweken kiest het overgrote deel van de hydroponics kwekers ervoor om geen bestrijdingsmiddelen in te zetten.

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over Hydroponics thuis kweken? Bekijk dan nu onze winkelpagina voor alle producten!

1 erover nagedacht “Hydroponics | Duurzaam thuis kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *