Welke hydroponic nutriënten

Welke hydroponic nutriënten moet ik kiezen?

Voor de beginnende (en ervaren) kweker is het makkelijk om verdwaald te raken in alle mogelijke voedingsstoffen die online aangeboden worden. Welke hydroponic nutriënten moet ik kiezen? Om een goede vergelijking te maken is het handig om een paar selectie criteria voor jezelf te bedenken. We zetten er hier een paar voor je op een rijtje.

Gemak of effectiviteit?

Een goede vraag om jezelf te stellen is of je meer belang hecht aan comfort of aan het beste resultaat/ kostenefficiëntie. Voor de beginnende kweker is een voorgemixte oplossing misschien een goed idee. Hiervoor moet je wel vaak dieper in de buidel tasten, daarnaast kan het zo zijn dat je een suboptimale voeding geeft aan je planten. Een ander uiterste is dat je met een ppm meter en een ph meter in de aanslag te werk gaat. Door precies de condities van het water te meten kan je sturen naar het beste resultaat voor je planten. Een mooie middenweg is de nutriëntenset van Masterblend 4-18-38. Het feit dat het nog niet voorgemixt is maakt de aankoop waar voor je geld, en omdat de drie componenten los geleverd worden kun je zelf spelen met de hoeveelheid stikstof en sulfaat. Het gemak blijft behouden omdat je geen omkijken meer hebt naar de ph en (mits je de instructies goed volgt) ook geen omkijken naar de ppm.

Vaste of vloeibare voedingsstoffen?

Een vanzelfsprekende vraag die voortvloeit uit de vorige is of je vaste of vloeibare voedingsstoffen het beste kunt gebruiken. Het korte antwoord is: vast. We leggen hier uitgebreid uit waarom.

Algemene of specifieke voedingsstoffen?

Een veel terugkerende vraag is of je beter algemene of beter specifieke voedingsstoffen (bijvoorbeeld groei/bloeifase apart, of aparte voedingsstoffen voor individuele planten) kunt aanschaffen. Iedere situatie vraagt om andere oplossingen, maar in onze ervaring merken we dat je met een algemene kit vrij vaak uit de voeten kunt. Zolang je de ratio’s goed in de gaten blijft houden, zullen je tomaten net zo goed groeien als je slakroppen met een algemene kit.

Conclusie

Afhankelijk van je doelen en ervaring als kweker, kun je in ~90% van de gevallen uit de voeten met een algemene voedingsstoffen set. Daarnaast is voor iedere kweker het een goed idee om vaste voedingsstoffen in plaats van opgeloste te kopen. Het enige denkbare scenario waarin je dat niet zou willen is als het mixen van de nutriënten teveel moeite is. In ieder ander geval ben je qua kosten veel beter uit met vaste voedingsstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *