Beginnen met hydroponics: een kleine handleiding

Als jij van planten houdt en je graag aan de slag wil met hydroponics, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen dan is deze blogpost voor jou! Het is ons opgevallen dat veel mensen overschatten hoe moeilijk hydroponics is, en het daarom links laten liggen. Zonde, want met de juiste uitleg kan je binnen 30 minuten een systeem klaar hebben waar je bijna geen omkijken naar hebt. Dus binnen 30 minuten kan je je planten 50% sneller laten groeien, en binnen indrukwekkend weinig tijd oogsten! Om nog maar te zwijgen over de waterbesparing van 90% t.o.v. teelt in aarde.

Wat is hydroponics?

Hydroponics is het kweken van planten op water in plaats van op aarde. De wortels van de planten zitten in water waarin nutriënten zitten opgelost, hier haalt de plant al zijn benodigheden uit, CO2, zuurstof en zonlicht doen de rest.

Hydroponics Europe Peper

Hoe begin ik?

Door de jaren heen zijn er veel verschillende technieken ontworpen voor de teelt d.m.v. hydroponics. De eenvoudigste is de Kratky methode, je zet eenmalig het systeem op en de natuur doet de rest. De Kratky methode wordt hier kort uitgelegd. In dit artikel leggen we de Kratky methode uit vanwege de lage instap barrière en uitstekende resultaten!

Wat heb ik nodig?

 • Een waterdichte container, met gaten in de bovenkant.
 • Optioneel een luchtpomp voor toevoegen van zuurstof in het water.
 • Netcups.
 • Een groeimedium, waaruit de plant kan groeien. Sponzen, rockwool, en hydrokorrels volstaan allen.
 • Nutriënten.
 • Zaden.
 • Water
 • Zonlicht

Hoe zet ik het systeem op?

Met de systemen leveren we uitgebreide instructies voor het opzetten en met de voedingsets leveren we instructies voor het mixen. Maar een kind kan de was doen. Binnen 30 minuten ben je klaar voor vertrek. Hieronder een beknopte beschrijving:

 1. Week je groeimedium ca. 30m in water, knijp deze onder water uit zodat alle lucht eruit is.
 2. Voeg water toe aan je systeem, installeer de luchtpomp als je die hebt.
 3. Druk de zaden ongeveer 1 cm diep in de spons.
 4. Overdek het hele systeem met een transparante afdekking (denk aan glas of folie).
 5. Wacht totdat de zaden ontkiemd zijn en voeg de nutriënten toe volgens de mixinstructies.
 6. Wacht een week of 6 en afhankelijk van de plant ben je klaar om te oogsten!

Conclusie

Zoals je kunt zien is het beginnen van je eerste hydroponics project een fluitje van een cent! In een handomdraai heb je een systeem opgezet waar je bijna geen omkijken naar hebt. Eenmaal per week kun je het waterpeil controleren, en voor de rest kun je achterover leunen!

2 gedachten over “Beginnen met hydroponics: een kleine handleiding

 1. Na een paar dagen meet ik geen daling meer in de geleidbaarheid, sterker nog de geleidbaarheid loopt een beetje op.
  Wat doe ik verkeerd?
  Systeem bestaat uit:
  tank 150 liter demi water geleidbaarheid 0.03
  met 100-100-50 gr. ” ” 2.80
  Temp water 19-20 graden C
  Geplant Bloemkool-tomaten-aardbeien.
  Blad van de tomaten zien er niet uit bruine- grijze en gele vlekken.
  Waar kan ik wat leren over deze dingen?

  1. Demiwater is zeker niet het ideale om mee te starten. Er valt ook geen demiwater uit de lucht. Doe gewoon kraanwater en of bronwater. Bij kraanwater ofwel een dag laten staan, ofwel een uurtje een luchtpomp met luchtsteen zijn werk laten doen. PS ga even op Youtube en zoek naar Hoocho. Zet er eventueel hydroponcs bij een een wereld gaat voor je open. Wel alles in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *