Zijn groenten gekweekt in hydroponic net zo gezond als planten uit de volle grond?

Zijn groenten gekweekt in hydroponic net zo gezond als planten uit de volle grond? De conclusie is dat het allemaal afhankelijk is van welke voedingsstoffen er worden gebruikt of de mate van stress die de plant ondervindt gedurende zijn leven.

Gezond hydroponics

Vitamine gehalte

Vitamines zijn stoffen met bekende gezondheidseffecten voor mensen die aanwezig zijn in bijna alle groenten en fruit. Vitamines worden gesynthetiseerd door de plant zelf een proces dat in alle planten plaats vindt ongeacht of dat ze groeien op de volle grond of door middel van hydroponics. De aanmaak van vitamines of andere typen antioxidanten kan verschillen wanneer de plant wordt blootgesteld aan verschillende stressfactoren. Deze vitamines moeten de plant immers beschermen tegen oxidatie die veroorzaakt kan worden door externe bedreigingen zoals schimmels of insecten. De hoeveelheid vitaminen die wordt aangemaakt door de plant is niet afhankelijk van de methode waarop deze wordt gekweekt dus hierbij is geen verschil tussen de twee kweekmethoden.

Mineralen gehalte

In tegenstelling tot vitaminen worden mineralen niet door de plant zelf gemaakt maar worden deze opgenomen vanuit de grond of water waarin deze wordt gekweekt. Mineralen worden opgenomen door de wortels en eindigen zo in de groenten en fruit. Wanneer de grond arm is aan mineralen,  bijvoorbeeld door intensieve landbouw, of wanneer het water niet genoeg voedingsstoffen bevat, kan het zijn dat er minder mineralen in de gewassen eindigen. In de praktijk zal de boer ervoor zorgen dat de planten alle mineralen krijgen voor optimale groei en zullen er waarschijnlijk niet veel verschillen zijn tussen hydroponics en volle grond.

Pesticide gehalte

Pesticiden kunnen aanwezig zijn op groenten en fruit om ze te beschermen tegen ongewenste indringers zoals slakken, witte vliegen of ander ongewenst ongedierte. Ook al is het nog steeds te bediscussiëren of pesticide residuen op groenten en fruit schadelijk zijn voor de gezondheid willen veel consumenten liever niet dat het aanwezig is op het product. Feit is dat bij het kweken door middel van de hydroponics methode meestal minder pesticiden moeten worden ingezet. Veel potentieel ongedierte is aanwezig in de bodem. Daarnaast wordt hydroponics vaak binnen of in een kas toegepast waardoor er minder bedreigingen van buitenaf komen en er minder pesticiden nodig zijn.

Conclusie

Hoe gezond zijn hydroponic groenten? Op basis van de verschillende stoffen die aanwezig zijn in de planten is het lastig te concluderen welke van de twee methoden gezonder zijn voor de consument. Omgevingsfactoren hebben waarschijnlijk meer invloed op het gehalte aan vitaminen, mineralen en pesticiden dan de kweekmethode zelf. Veel consumenten spreekt het echter wel aan dat bij hydroponics minder pesticiden worden gebruikt waardoor deze ook minder eindigen in de groenten en fruit die ze uiteindelijk eten.

Wil jij beginnen met het kweken van hydroponics? Lees dan Beginnen met hydroponics: een kleine handleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *