Hydroponics Europe planten

5 verschillende hydroponics systemen: Welke methode moet ik kiezen?

Hydroponics systemen bieden een innovatieve en efficiënte manier om planten te kweken zonder aarde. In hydroponics systemen worden voedingsstoffen aan wortels van planten gegeven via het water. In dit blog bespreken we verschillende soorten hydroponics systemen. Daarmee hopen we duidelijk te maken welk systeem het meest geschikt is voor jou.

1. Kratky methode

Ten eerste, de Kratky methode, dit is een hydroponics techniek die geen elektriciteit, pompen of timers nodig heeft. Bij deze methode worden de wortels van planten in een gesloten bak water geplaatst. Deze container met de oplossing van voedingsstoffen is gesloten, hierdoor bevat het systeem weinig zuurstof. Doordat er weinig zuurstof aanwezig is, worden de wortels langer en dunner. Hierdoor kunnen ze voedingsstoffen efficiënter uit de oplossing op nemen. De methode is ideaal voor het kweken van bladgroenten en kruiden en een perfecte en goedkope methode voor beginners.

VoordelenNadelen
– Makkelijke en betaalbare installatie
– Weinig onderhoud nodig
– Geschikt voor thuis tuinieren
– Ideaal voor beginners
– Beperkt tot kleinere planten
– Voedingsstoffen raken op langere termijn op
– Minder geschikt voor commerciële schaal

2. Diep Water Cultuur (DWC) Systeem

Ten tweede, het DWC systeem, een van de meest populaire hydroponics systemen voor beginnende en gevorderde kwekers. Het is gemakkelijk op te zetten en te onderhouden. Het water bevat de oplossing met voedingsstoffen waarbij de planten drijven in bakjes of vlotten met gaten bovenin het reservoir. Op deze manier zijn de wortels altijd volledig in het water. Ook is er een pomp in het water die de planten van zuurstof voorziet. Daarmee versnelt het systeem de groei van de plant.

VoordelenNadelen
– Makkelijk op te zetten en te onderhouden
– Hoge zuurstofniveaus
– Constante toegang tot voedingsstoffen
– Geschikt voor het kweken van grote en kleine planten
– Redelijk hoge installatiekosten
– Vereist elektriciteit en luchtpompen
– Vereist regelmatige controles

3. Druppel systeem

Ten derde, het druppelsysteem. In dit systeem wordt de oplossing met voedingsstoffen langzaam druppelend aan de wortels van elke plant gegeven. Dit gebeurt via een netwerk van buizen. Ook kan de levering van de voedingsstoffen hierdoor goed gecontroleerd worden. De oplossing stroomt door het systeem terug in het reservoir. Het systeem is zeer aanpasbaar en ideaal voor meer ervaren en commerciële kwekers die op grotere schaal kweken.

VoordelenNadelen
– Precieze levering van voedingsstoffen
– Hoge mate van automatisering
– Geschikt voor de meeste planten

– Hoge installatiekosten
– Vereist een betrouwbaar irrigatiesysteem
voor water
– Vereist controle en aanpassing van
voedingsstoffen en pH-niveaus.

4. Nutrient Film Technique (NFT) Systeem

Ten vierde, het NFT-systeem, waarbij planten in potten worden gehouden. De planten zijn geplaatst in een kanaal of buis. Het water dat rijk is aan voedingsstoffen circuleert langs de wortels. De gewassen bevinden zich in de kleine openingen bovenop een afgesloten kanaal. Met behulp van pompen wordt het voedingswater uit een reservoir in de kanalen gepompt. NFT is populair bij commerciële kwekers en thuiskwekers en het systeem is ideaal voor kleinere planten met een ondiep wortelstelsel.

VoordelenNadelen
– Efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen
– Hoge zuurstofniveaus
– Geschikt voor de meeste planten

– Hoge installatiekosten
– Vereist elektriciteit en luchtpompen
– Vereist controle en aanpassing van
voedingsstoffen en pH-niveaus.
– Minder geschikt oor grotere planten

5. Aeroponic Systeem

Ten slotte, het aeroponic systeem. In dit systeem hangen plantenwortels in de lucht boven een een gesloten systeem. De wortels worden besproeid met een fijne nevel van de voedingsoplossing. Dit maakt het zeer efficiënt en verminderd het verbruik van water en zorgt ervoor dat er veel zuurstof bij de wortels komt. Het opzetten en onderhouden is wat ingewikkelder dan de andere systemen. Daardoor is het systeem beter geschikt voor ervaren kwekers of mensen die van een uitdaging houden.

VoordelenNadelen
– Efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen
– Hoge zuurstofniveaus
– Geschikt voor de meeste planten
– Efficiënt gebruik van ruimte bij verticale torens

– Hoge installatiekosten
– Vereist elektriciteit en luchtpompen
– Vereist controle en aanpassing van
voedingsstoffen en pH-niveaus.
– Niet geschikt oor grotere planten
– Lekkage komt het meest voor bij deze systemen

Welk hydroponics systeem moet ik kiezen?

Uiteindelijk is het tijd om een keuze te maken. Het is belangrijk om bij het kiezen van een hydroponics systeem rekening te houden met je ervaringsniveau, je budget, en de soorten planten die je wilt kweken. Lees het volgende blog om te weten met welke planten je van start kan gaan: Hydroponics voor beginners: Met deze vijf planten kun je starten. Voor beginners is de Kratky methode en het DWC systeem een uitstekende keuze vanwege de eenvoud en kosten. Terwijl voor ervaren kwekers de voorkeur gegeven kan worden aan het druppel of NFT-systeem. Deze systemen zorgen voor een betere controle over de toevoer van voedingsstoffen en een hogere mate van automatisering.

Conclusie

Samenvattend zien we dat er veel verschillende hydroponics systemen zijn. Door de verschillende soorten hydroponics systemen en je behoeften in overweging te nemen, kun je het beste systeem voor je planten en budget kiezen. De Masterblend voedingsstoffen zijn geschikt voor alle type systemen en vind je door op de volgende link te klikken: Winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *