Hydroponics Europe green farming

De rol van pH en EC waarde in hydroponic systemen.

Hydroponics is een methode waarbij planten gekweekt worden op water. De voedingsstoffen worden rechtstreeks aan de wortels van de planten geleverd. In hydroponics systemen spelen de pH- en EC-waarde van de oplossing een cruciale rol. Deze metingen geven informatie over de hoeveelheid voedingsstoffen er in de water oplossing aanwezig zijn, wat leidt tot het succesvol groeien van de plant.

Wat is pH?

De pH waarde verwijst naar hoe zuur of basisch een stof is. In dit geval de pH-waarde van de voedingsoplossing die gebruikt wordt om planten te kweken. De pH-waarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, waarbij 7 als neutraal wordt beschouwd. Waarden onder 7 wijzen op een hoge zuurgraad en waarden boven 7 op basischheid. Met behulp van een pH-meter kunt u vaststellen of een waarde te hoog of te laag is. Hierdoor krijg je inzicht over de eventuele tekorten of overschotten aan voedingsstoffen. Aan de hand van de pH-waarde kun je bepalen of je actie moet ondernemen.

Wat moet de pH level zijn?

Masterblend pH table Hydroponics Europe

De pH-waarde verschilt per plant. De optimale pH-waarde voor specifieke planten lees je in onderstaande tabel. De pH-waarde ligt voor de meeste planten tussen de 5,5 – 6,5. In het plaatje hierboven wordt per voedingsstof de ideale pH-waarde weergegeven. Dit is het optimale bereik, waarbij de wortels van de planten de voedingsstoffen effectief kunnen opnemen. Om het ideale pH-bereik in een hydroponics systeem te behouden, is het essentieel de pH regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen. De pH-waarde kan worden gemeten met een pH-meter. Dit is een elektronisch apparaat dat de zuurgraad meet en nauwkeurige en snelle resultaten geeft.

Wat te doen met een te hoge of te lage pH-waarde?

Het handhaven van de juiste pH-waarde is essentieel voor een gezond hydroponics systeem. Als de pH te hoog is, kun je deze verlagen door een zuur toe te voegen, zoals fosforzuur, citroenzuur of azijn. In het geval van een te lage pH, kun je de pH verhogen door een base zoals opgelost baksoda (natrium bicarbonaat), of pH down toe te voegen. Ook voedingsstoffen die aanwezig zijn in de voedingsmix zoals kalium, hydroxide en calcium, kunnen de pH verhogen. Het is belangrijk om de pH regelmatig te meten, omdat de pH kan verschillen door de opname van voedingsstoffen. Elke plant heeft zijn eigen optimale pH-bereik. Deze pH-waardes kun je vinden in onderstaande tabel. Deze waardes zijn een optimum en de meeste planten groeien ook nog relatief goed buiten deze waarden.

Wat is EC?

EC staat voor Electrical Conductivity (elektrische geleidbaarheid). Hiermee wordt de concentratie van opgeloste zouten en mineralen in een voedingsoplossing gemeten. Dit wordt gemeten in millisiemens per centimeter oftewel in mS/cm. In essentie meet je dus hiermee hoeveel mineralen (voedingstoffen) er in jouw hydroponic oplossing zitten.

Planten hebben verschillende mineralen en voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, waaronder stikstof, fosfor, kalium en calcium. Deze voedingsstoffen worden geleverd in de Masterblend-mix. Volg de link naar onze voedingsstoffen: Winkel. De concentratie van voedingsstoffen in het water moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ervoor te zorgen dat ze in de juiste hoeveelheden beschikbaar zijn voor de planten die je kweekt.

Wat is het juiste EC-niveau?

Het ideale EC-niveau voor een hydroponics systeem hangt af van de groeifase van de plant, het type plant en de voedingsoplossing. In het algemeen moet het EC-niveau tussen 0,8 en 2,5 mS/cm liggen. Bladgroenten en kruiden hebben een lagere dosering voedingsstoffen nodig dan vruchtgroenten en jonge planten minder dan oudere planten. Bij een te laag EC-niveau krijgen de planten mogelijk niet genoeg voedingsstoffen om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Aan de andere kant kan een te hoge EC leiden tot vergiftiging door voedingsstoffen. Om het ideale EC-niveau te handhaven, is het van belang de oplossing regelmatig te meten met een EC-meter en de oplossing zo nodig aan te passen. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de beste EC- en pH-waarden per plant.

Wat te doen met een te hoge of te lage EC-waarde?

De EC geeft de elektrische geleidbaarheid van het water weer, niet specifiek de hoeveelheid van elke voedingsstof in het mengsel. Als de EC te laag is, kun je meer voedingsstoffen aan de mix toevoegen. Een te lage EC beschadigt de plant niet onmiddellijk, maar vertraagt wel het groeiproces. Als het EC-niveau te hoog is, kun je de mix eenvoudig verdunnen door water toe te voegen. De EC toont niet specifiek van welke voedingsstof een tekort is, dit kan leiden tot een overbelasting van een andere voedingsstof bij het blijven toevoegen van voedingsstoffen. Hierdoor is het soms het beste de container te legen en opnieuw te vullen met water en de Masterblend mix. De mix instructies zijn te vinden via de volgende link: Mix Instructies.

Conclusie

Het succes van een hydroponics systeem is beïnvloedbaar door de pH- en de EC- waarde in de voedingsoplossing bij te houden. De pH-waarde meet de zuurgraad of de basische waarde van de oplossing en ligt voor de meeste planten tussen 5,5 en 6,5. Het EC-niveau meet de concentratie van opgeloste zouten en mineralen en ligt standaard tussen de 0,8 en 2,5 mS/cm. Het controleren van de pH- en EC-waarden kan worden gedaan met pH- en EC-meters. Het is belangrijk om dit bij te houden om ervoor te zorgen dat de planten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgen voor een optimale groei.

Hieronder staat een tabel met verschillende planten en kruiden en hun optimale pH- en EC-waarde bij het kweken in een hydroponics systeem.

PlantenpH-waardeEC-niveau
Aardbei5.8 – 6.21.4 – 3.0
Aubergine5.5 – 6.51.8 – 3.5
Boerenkool5.5 – 6.51.2 – 1.5
Broccoli6.0 – 6.81.4 – 3.5
Courgette5.5 – 6.51.8 – 2.4
Knoflook6.0 – 6.51.4 – 1.8
Komkommer5.5 – 6.01.6 – 2.5
Paksoi6.0 – 7.01.5 – 3.0
Paprika6.0 – 6.52.0 – 2.5
Pepers5.5 – 7.01.0 – 2.0
Prei6.5 – 7.01.4 – 2.0
Sla5.5 – 6.50.4 – 1.4
Spinazie6.0 – 7.01.8 – 3.5
Tomaat5.5 – 6.52.0 – 5.0
KruidenpH-waardeEC-niveau
Basilicum5.5 – 6.51.0 – 1.6
Bieslook6.0 – 7.01.8 – 2.4
Munt6.5 – 7.01.0 – 1.4
Peterselie 5.8 – 6.50.8 – 1.8
Salie5.5 – 6.51.0 – 1.6
Tijm5.5 – 7.01.2 – 1.6
Tuinkers6.0 – 6.51.2 – 2.4
Tabel 1: Planten en kruiden met de optimale pH- en EC-waarden per plant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *