FAQ – Hydroponics

Wat is voedingsstoffen uitsluiting (nutrient lockout)?

Voedingsstoffen uitsluiting (nutrient lockout), betekent dat de plant niet in staat is de voedingsstoffen die je aanbiedt op te nemen. De basisvoedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde plant worden hierbij niet opgenomen. Voedingsstoffen uitsluiting kan optreden als gevolg van een chemische reactie tijdens de productie van een voedingsoplossing of door de delen van de formule in vaste vorm of concentratie samen op te slaan.

Nutrient lockout is het meest waarschijnlijk wanneer calciumnitraat wordt toegevoegd terwijl het magnesiumsulfaat of Masterblend 4-18-38 nog niet volledig is opgelost. Het calciumnitraat zal reageren en vaste, onoplosbare deeltjes vormen, waardoor het niet beschikbaar is voor de plant. Wanneer de Masterblend pakketten gemengd worden volgens de mix instructies zal er geen voedingsstoffen blokkade optreden. Houdt u altijd aan de verhoudingen in de instructies en los de voedingsstoffen één voor één volledig op.

Wat zijn micronutriënten?

De voedingsstoffen die een plant nodig heeft, kunnen worden onderverdeeld in macro- en micronutriënten. Macro- en micronutriënten zijn beide belangrijk voor de groei en ontwikkeling van planten. Primaire macronutriënten zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Secundaire macronutriënten zijn calcium, magnesium en zwavel. Micronutriënten zijn de elementen die de plant normaal gesproken uit de bodem haalt, zoals koper, boor, ijzer, zink, mangaan en molybdeen. Masterblend 4-18-38 mix is een combinatie met calciumnitraat en magnesiumsulfaat, dit zijn alle macro- en micronutriënten voor de totale voedingsoplossing. De Masterblend pakketten die we in onze webshop verkopen bevatten dus alle macro- en micronutriënten die je plant nodig heeft om te groeien. Klik op de link om naar onze webshop te gaan: Winkel.

Welk type hydroponics systeem kan ik het beste gebruiken?

De voedingsstoffen die wij leveren kunnen worden gebruikt in elk hydroponics systeem. Welk systeem jij wilt gebruiken hangt af van je voorkeuren. Masterblend voedingsstoffen zijn zeer geschikt voor gebruik in systemen zoals aeroponics, kratky, diep water cultuur (DWC), druppelsystemen, voeding film techniek (NFT) en andere soorten systemen. Een blog over hydroponics systemen en de voor- en nadelen van deze systemen kunt u vinden door op de volgende link te klikken: 5 verschillende hydroponics systemen: Welke methode moet ik kiezen?

Moet ik gebruikmaken van demi water?

Nee, niet per se. Demiwater staat voor gedemineraliseerd water, dus water zonder mineralen. Het voordeel van demi water is dat je meer controle hebt over de voedingsstoffen die aanwezig zijn in de voedingsoplossing en dat je altijd weet vanaf welk punt je begint in termen van pH en EC. Naar onze mening is demi water voor thuiskweek niet nodig en kun je gewoon gebruik maken van kraanwater, aangezien kraanwater geen groot aantal mineralen en chemicaliën bevat.

Wat is de pH-waarde en waarom is het niveau van pH van belang?

De pH-waarde is een belangrijk getal in het kweken met hydroponics. De pH-waarde vertelt je iets over de zuurgraad of basiciteit van het water. De pH-waarde zegt indirect iets over de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de planten. Het optimale bereik van de pH voor de meeste planten is binnen 5,5 – 6,5. De pH-waarden verschillen echter per plant, een overzicht met het optimale pH-bereik per plant is te vinden door op de volgende link te klikken: De rol van pH en EC waarde in hydroponic systemen.

Wat is EC en waarom is het niveau van EC belangrijk?

EC staat voor Electrical Conductivity en meet de concentratie opgeloste zouten en mineralen in een voedingsoplossing. EC vertelt je hoeveel voedingsstoffen je water bevat. Het ideale EC-niveau voor een hydroponics systeem varieert afhankelijk van de groeifase van de plant, het type plant en de voedingsoplossing. Over het algemeen moet het EC-niveau tussen 0,8 en 2,5 mS/cm liggen. Meer informatie over EC en de optimale EC-niveaus per plant vindt u via deze link: De rol van pH en EC waarde in hydroponic systemen.

Staat je vraag er niet tussen?